Hücreler yapılarına göre;
1. Prokaryot ve
2. Ökaryot olmak üzere iki grupta incelenirler.

1. Prokaryot Hücre
► Zarla çevrili çekirdek ve zarlı organelleri bulunmayan hücrelerdir.
► Prokaryotik canlıların hepsi bir hücrelidir. Bakteriler, siyanobakteriler ve arkeler prokaryot hücre yapısına sahiptir.
► Prokaryot hücrelerin en belirgin özelliği, zarla çevrili bir çekirdek yapılarının olmamasıdır.
► Zarlı organeller de bulunmaz. Organel olarak sadece ribozom bulundururlar. Ribozom zarsız bir organeldir. Protein sentezinde görev alır.
► Kalıtım materyali (DNA) sitoplazma içerisinde dağınık olarak bulunur.
► Bu canlılardaki bütün metabolizma olayları, sitoplazma ve hücre zarındaki yapılarda gerçekleşir.
► Kemosentez olayını sadece prokaryotik canlılardan bazı bakteriler ve arkeler gerçekleştirir.
Prokaryot Hücrelerde Bulunan Yapılar
♦ Hücre zarı
♦ Sitoplazma
♦ DNA ve RNA
♦ Ribozom

2. Ökaryot Hücre
► Çekirdek zarı ve zarlı organelleri bulunan gelişmiş hücrelerdir. Zarsız organellere de sahiptirler.
► Ökaryot hücreye sahip canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilirler.
► Kalıtım materyali (DNA) çekirdekte bulunur.
► Örnek canlılar; Protistler, mantarlar, bitkiler, hayvanlardır.
Ökaryot Hücrelerde Bulunan Yapılar
♦ Hücre zarı
♦ Sitoplazma
♦ DNA ve RNA
♦ Ribozom
♦ Çekirdek, çekirdekçik
♦ Diğer zarlı ve zarsız organeller (Mitokondri, golgi, lizozom, sentrozom, koful, endoplazmik retikulum, peroksizom vb.)

Prokaryot ve Ökaryot Hücrelerde Bulunan Ortak Yapılar
► Hücre zarı
► Sitoplazma
► Kalıtım materyali (DNA, RNA)
► Ribozom organeli
|
Prokaryot hücre yapısına sahip organizmaların (bakteri ve arkelerin) bazı belirleyici özellikleri vardır. Şöyle ki;
|
| Bir hücreli olması, hücre duvarı taşıması prokaryot olduğunu kanıtlamaz. Çünkü bu özellikler bazı ökaryot hücreliler için de geçerlidir. |