Organik Bileşikler Konusu
Organik Bileşikler 5,442

Organik Bileşikler

► Yapılarında Karbon ve Hidrojen elementleri birlikte bulunur.

► Bu elementlerin yanında Oksijen, Azot, Fosfor, Kükürt gibi elementler de bulunur.

► İnorganik bileşiklerin aksine canlı tarafından sentezlenebilirler.

► Canlılarda bulunan en temel organik bileşikler ve yapılarındaki elementler şöyledir.

Organik Bileşik Yapısındaki Elementler
Karbonhidratlar C, H, O
Yağlar (Lipitler) C, H, O (Bazılarında N ve P)
Proteinler C, H, O, N (Bazılarında S ve P)
Vitaminler C, H, O, N, P ......
Enzimler C, H, O, N, P ......
Nükleik Asitler C, H, O, N, P ......
Hormonlar C, H, O, ......
ATP C, H, O, N, P

Organik Bileşik Çeşitleri

1. Karbonhidratlar 

2. Lipitler (Yağlar)

3. Proteinler

4. Enzimler (Biyolojik Katalizörler)

5. Vitaminler

6. Hormonlar

7. Nükleik asitler (Yönetici Moleküller)

8. ATP Molekülü

► Doğal organik bileşikler canlı hücreler tarafından üretilir.

► Günümüzde vitamin, hormon, enzim gibi bazı organik bileşikler yapay olarak laboratuvar ortamında sentezlenebilmektedir.

► Organik bileşikler, ototrof (üreticiler) canlılar tarafından inorganik maddeler kullanılarak fotosentezle doğrudan üretilebilir.

Organik Bileşiklerin Görevleri

► Organik bileşikler canlılarda;

► Enerji hammaddesi

► Yapı maddesi

► Depo maddesi

► Düzenleyici ve yönetici molekül olarak görevler yapmaktadırlar.

► Enerji verici organikler sırasıyla; Karbonhidrat, Yağ ve Proteindir.

► Yapıcı onarıcı organikler; Protein, Yağ, Karbonhidrattır.

► Düzenleyici organikler; Protein, Yağ, Vitamin, Enzim ve Hormonlardır.

Enzimlerin ve hormonların yapısına katılabilen moleküller düzenleyicidir.

► Karbonhidratlar az enerji vermelerine rağmen birinci sırada enerji kaynağı olarak tercih edilir. Çünkü yıkımı kolaydır.

► Yağların en çok enerji vermelerine rağmen ikinci sırada tercih edilmelerinin nedeni yıkımlarının zor olması, yıkım için fazla oksijen kullanmalarıdır.

► Proteinler ise en önemli yapıcı, onarıcı, düzenleyici moleküllerdir. Bu nedenle enerji elde etmede üçüncü sırada tercih edilirler.

► Protein, nükleik asit ve bazı karbonhidratlar polimer yapılı moleküllerdir.

► Benzer ya da özdeş yapıda çok sayıdaki monomerden oluşan büyük moleküllere Polimer denir.

►Farklı yapıda çok sayıdaki monomerden oluşan büyük moleküllere ise Kompleks ya da Büyük Moleküllü Bileşikler denir. Örneğin; nötral yağlar, fosfolipitler, ATP molekülü kompleks moleküllerdir.

Monomer bir çok organik maddenin yapı birimidir. Monomerler dehidrasyon tepkimesiyle aralarında özel bağlar kurarak birleşirler. Bu esnada su oluşur.

Dehidrasyon Reaksiyonları

► Monomerlerin birleşmesiyle gerçekleşen ve su açığa çıkaran reaksiyonlara dehidrasyon reaksiyonları denir.

► Dehidrasyon tepkimesinde küçük moleküller birleşir polimer ya da büyük moleküllü bileşikler oluşur.

► ATP enerjisi harcanır. 

► Enzimler görev alır. 

► Hücre içinde gerçekleşir.

► Su oluşur.

► Gerçekleştiği ortamda monomer sayısı azaldığı için osmotik basınç azalır, su miktarı arttığı için turgor basıncı artar.

Dehidrasyon ile polimer yada kompleks bileşikleri oluşturan yapı birimlerine Monomer denir. Tepkimeye katılan monomer sayısı (n) ile gösterilir.

Polimer bileşik oluşumunda (protein, karbonhidrat, nükleik asitler gibi) (n-1) tepkime sonucu oluşan H2O sayısı ve kurulan bağ sayısını ifade eder.

Örneğin; n(Monomer) → Polimer + n-1 Su

Hidroliz Reaksiyonları

► Büyük moleküllerin su yardımıyla yapı taşlarına ayrılmasına ise hidroliz reaksiyonları denir.

► Hidroliz dehidrasyon tepkimesinin tersine işleyen bir olaydır.

► Su ve enzimler kullanılarak monomerler arasındaki kimyasal bağlar koparılır.

► Küçük moleküller (monomerler) elde edilir.

► ATP kullanılmaz.

► Su harcanır, enzimler görev alır.

► Ortamdaki monomer miktarı arttığı için osmotik basınç artar, su kullanıldığı için turgor basıncı azalır.

► Hidroliz hücre içinde veya hücre dışında gerçekleşebilir. Örneğin; besinlerin sindirim kanalımızda sindirilmesi bir hidroliz olayıdır.

► Hücre içi hidroliz olayında; lizozom organeli ve içindeki enzimler görev alır.

► Üretilen besin kaynaklarımızın temeli karbona dayanmaktadır.

► Bitkiler, fotosentez yoluyla karbonu alıp besinlerin yapısına katarak kendi besinlerini ve yapılarını oluştururken diğer canlılara da organik bileşikler için kaynaklık eder.

DEHİDRASYON - HİDROLİZ KARŞILAŞTIRMASI
Dehidrasyon Hidroliz
Küçük organik maddelerden büyük organik maddeler oluşurken su açığa çıkması olayına Dehidrasyon denir. Büyük organik maddelerin su ile küçük organik maddelere yıkımına Hidroliz denir.
Monomer miktarı azalır, polimer veya makromolekül miktarı artar.  Monomer miktarını artırabilir. Polimer veya makromolekül miktarını azaltır.
Kurulan özel bağ (peptit, glikozit, ester bağı gibi) sayısı artar. Özel bağ (peptit, glikozit, ester bağı gibi) sayısı azalır.
Kurulan bağ sayısı kadar su açığa çıkar. Yıkılan bağ sayısı kadar su harcanır.
Hücredeki su miktarını artırır. Hücredeki su miktarını azaltır.
ATP harcanır. ATP harcanmaz.
Hücre içerisinde gerçekleşir. Hem hücre içinde hem de hücre dışında gerçekleşebilir.

Latincede Kullanılan Bazı Rakamlar

Mono = 1 ya da Tek

Di = 2 ya da Çift

Tri = 3

Tetra = 4

Penta = 5

Hegza = 6

Hepta = 7

Okta = 8

Nona = 9

Deka = 10

Dimer = Özdeş veya Farklı İkili Birim

Oligo = Birkaç

Polimer = Çok Birim

Organik ve İnorganik Bileşiklerin Ayraçları

1. İyot: Nişasta ayracıdır. Nişasta ile mavi-mor renk oluşturur.

2. Fehling Çözeltisi: Glukoz ayracıdır. Kiremit kırmızısı renk oluşturur.

3. Biüret: Protein ayracıdır.

4. Sudan II ve Sudan III Çözeltileri: Yağların ayracıdır.

5. Turnusol Kağıdı: Asit ve baz ayracıdır. Asitlerde maviden kırmızıya, bazik çözeltilerde ise kırmızıdan maviye renk oluşturur.

Canlılar İçin Önemli Olan Besin Gruplarının Bazı Özellikleri

Genel Özellikleri

Karbonhidrat (Şeker) Lipit (Yağ) Protein Vitamin Nükleik Asit
İçerdikleri Element Çeşitleri Genellikle C, H ve O C, H, O, N veya P C, H, O, N ve S C, H, O ve N C, H, O, N ve P
En Küçük Organik Yapı Taşları Glukoz, Fruktoz, Galaktoz, Pentoz Nötral Yağlar için yağ asitleri ve gliserol Amino Asit Her Vitamin Nükleotit
Yapı Taşları Arasındaki Bağlar Glikozit Ester Peptit Yok Fosfodiester
Canlı Yapılarına Katılma Çeper ve zar Zar ve hormon  Zar, çeper, hormon, enzim, hücre iskeleti vb. Enzimin kofaktörü DNA ve RNA
Düzenleyici olma Yok Var Var Var Yok
Yönetici olma Yok Yok Yok Yok Var
Hirolize ve dehidrasyona uğrama Var Var Var Yok Var
Enerji verme sırası ve yaklaşık enerji verme miktarları

1.sırada,

4 kcal/g

2.sırada

9 kcal/g

3.sırada

4 kcal/g

Yok Yok

Konuya Ait Sorular
  • Soru 1.

    6068

    I. Su

    II. Amino asit

    III. Peptit bağı

    IV. Vitamin

    Bir hücrede enzim sentezine bağlı olarak yukarıdakilerden hangilerinin miktarı azalabilir?

    A. Yalnız I
    B. I ve II
    C. II ve IV
    D. III ve IV
    E. I, III ve IV

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 2.

    5358

    Organik moleküller organizmada;

    ► Yapıya katılma

    ► Enerji elde etme

    ► Metabolizmayı düzenleme

    Amacıyla kullanılabilir. Aşağıdaki organik maddelerden hangisi bu olayların tamamında görev alabilir?

    A. Protein
    B. Nişasta
    C. Trigliserit
    D. Glikojen
    E. Fosfolipit

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 3.

    5535

     Sabah kahvaltısında sadece elma yiyen bir insan için hangisi söylenemez?

    A. Sindirim sonucunda kanındaki glikoz miktarı artabilir.
    B. Sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.
    C. Sindirimde su kullanılır.
    D. Alınan selüloz, glikozlarına hidroliz olur.
    E. Elmadaki vitaminler, sindirilmeden emilir.

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 4.

    5872

    Canlılarda bulunan;

    ► Amino asit

    ► Yağ Asidi

    ► Glikoz

    Molekülleri için;

    I. Organik yapılı olma

    II. Monomer yapılı olma

    III. Hücre zarından geçebilme

    IV. Azot atomu içerme

    Özelliklerinden hangileri ortaktır?

    A. I ve II
    B. II ve III
    C. III ve IV
    D. I, II ve III
    E. I, II, III ve IV

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 5.

    5450

    Grafikte bir kimyasal olayın iki ayrı enerji düzeyinde de gerçekleşebileceğini göstermektedir.

    Image

    Bu hücrede, bu olayın 2. eğrideki gibi gerçekleşmesini,

    I. Reaksiyona giren molekül sayısının azalması

    II. Enzimlerin reaksiyona girmesi

    III. Reaksiyona giren molekül sayısının artması

    durumlarından hangileri sağlar? (1996 ÖSS)

    A. Yalnız I
    B. Yalnız II
    C. Yalnız III
    D. I ve II
    E. II ve III

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 6.

    5151

    Aşağıda temel organik bileşikler bazı kritelere göre sıralanmıştır.

    A. Yağ - Protein - Karbonhidrat

    B. Protein - Yağ - Karbonhidrat

    C. Karbonhidrat - Yağ - Protein

    Bu sıralamalar ile;

    I. Enerji verme düzeyi

    II. Vücutta yapım - onarımda kullanım sırası

    III. Vücutta enerji üretimde kullanım sırası

    Ölçütlerinin eşleştirmesi hangi seçenekte verilmiştir.?

    A. A ⇒ I  ♦  B ⇒ II  ♦  C ⇒ III
    B. A ⇒ II  ♦  B ⇒ III  ♦  C ⇒ I
    C. A ⇒ I  ♦  B ⇒ III  ♦  C ⇒ II
    D. A ⇒ II  ♦  B ⇒ I  ♦  C ⇒ III
    E. A ⇒ III  ♦  B ⇒ II  ♦  C ⇒ I

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 7.

    5789

    Aşağıdaki kimyasal bileşiklerden hangisi bütün canlılar tarafından dış ortamdan hazır olarak alınır?

    A. Protein
    B. Glikoz
    C. Enzim
    D. Su
    E. Vitamin

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 8.

    5398

    Büyük organik moleküllere su katılarak yapı birimlerine ayrıştırılmasına hidroliz denir.

    Buna göre hidroliz ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

    A. ATP harcanmaz.
    B. Sadece hücre dışında gerçekleşebilir.
    C. Osmotik basıncı arttırır.
    D. Turgor basıncını düşürür.
    E. Hücredeki monomer miktarını arttırabilir.

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 9.

    6049

    Minerallerin görevleri ile ilgili olarak;

    I. Kalsiyum, kanın pıhtılaşmasında görev alır.

    II. Demir, klorofil molekülünün yapısına katılır.

    III. Fosfor, nükleotitlerin sentezine katılır.

    IV. Potasyum, sinirlerde uyartı iletiminde etkilidir.

    V. Magnezyum, amino asitlerin yapısına katılır.

    İfadelerinden hangileri yanlıştır?

    A. I ve II
    B. I ve III
    C. II ve III
    D. III ve IV
    E. II ve V

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...


    Soru 10.

    5805

    Aşağıdaki tabloda verilen a, b, c ayıraçlarından biri protein, biri yağ, biri de nişasta ayıracıdır. Bu ayıraçların bulunduğu tüplere, biri bitkisel kaynaklı, biri hayvansal kaynaklı, biri de bu ikisinin karışımı olan özütler eklenmiştir. Bu deneyden tablodaki sonuçlar alınmıştır.

    (+ işareti, ayıraç etkisiyle renk değişiminin gerçekleştiğini, - işareti renk değişiminin gerçekleşmediğini göstermektedir.)

    Buna göre,

    I. Birinci özüt hayvansaldır; a, protein ayıracıdır.

    II. İkinci özüt hayvansaldır; b, nişasta ayıracıdır.

    III. Birinci özüt bitkiseldir; c, yağ ayıracıdır.

    Yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?

    (2001-Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS))

    A. Yalnız I
    B. Yalnız II
    C. Yalnız III
    D. I ve III
    E. II ve III

    Doğru Cevap İçin Tıklayınız...