TYT Deneme Sınavı
TYT Deneme Sınavı
Soru 1

Canlılarda görülen beslenme şekillerinden aşağıdakilerden hangisi hiçbir bakteri türünde görülmez?

Soru 2

Canlıların fonksiyonel birimi olan hücre ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 3
Bir hücrenin sitoplazmasındaki polimerleşmeye bağlı olarak grafiklerinde belirtilen değişimlerden hangileri gerçekleşebilir?

 

Soru 4

Tüm inorganik bileşikler için;

I. İnsanlarda enerji verici olmama,
II. Sindirilmeme,
III. Canlılar tarafından üretilebilme,

Özelliklerinden hangileri ortaktır?

Soru 5

Demir minerali için;

   I. Eksikliği kansızlığa neden olur.

   II. Hidroliz olduktan sonra kana geçer.

   III. Bitkilerde klorofilin yapısına katılır.

Yargılarından hangisi doğrudur?

Soru 6

Eşeysiz üreme çeşitleriyle ilgili

I. Prokaryot canlıların ikiye bölünmeleri sırasında mitoz evreleri gerçekleşmez.

II. Tomurcuklanma ile üremede oluşan bireyler, ana canlıya bağlı kalarak koloni oluşturabilir.

III. Kraliçe ve işçi arıların oluşumu partenogenez adı verilen üreme çeşidi ile gerçekleşir.

İfadelerinden hangileri doğrudur?

Soru 7

Vitaminlerle ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır?

Soru 8

Steroitlerin canlılarda genel olarak en önemli işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9

Açık tohumlu bitkiye ait görsel aşağıda verilmiştir.

Bu bitkiyle ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?

Soru 10

Himalaya tavşanlarında kuyruk, kulak ve ayak uçları siyah, vücudun diğer kısımları beyaz renklidir. Bir deneyde, bir Himalaya tavşanının sırt bölgesindeki bir alan tıraş edilip bu kısma buz yastığı konmuştur. Bu bölgede yeni çıkan kılların siyah olduğu görülmüştür.

Deneyin bundan sonraki aşamalarında:

I. Yukarıda sözü edilen tavşan, sırt bölgesinde çıkan siyah kıllar tıraş edildikten sonra, doğal ortama bırakıldığında bu bölgede tekrar beyaz kılların çıkması

II. Başka bir tavşanın sırt kılları tıraş edilip bu bölgeye sıcak yastık uygulanması sonucunda bölgede beyaz kılların çıkması

III. Sırtında siyah bölge oluşturulan başka bir tavşanın doğal üreme ortamında üremesiyle oluşan yavruların kıl renklerinin Himalaya tavşanlarının normal kıl renklerinde olması

Durumunda, bunlardan hangileri modifikasyon kanıtı olarak kullanılabilir?

Soru 11

Bir canlının;

I. Atasal kromozom sayısı

II. DNA molekülünün sahip olduğu nükleotit çeşidi sayısı

III. Kromozomlar üzerindeki genlerin canlıya kattığı nitelikleri

Özelliklerinden hangileri bulunduğu evrimsel gelişmişlik basamağını belirlemede etkilidir?

Soru 12
Aşağıdakilerden hangisi sadece lipitlerin özelliklerindendir?
Soru 13

Bir hücrenin,

I. Ribozom,

II. Hücre duvarı,

III. Mitokondri

Yapılarından hangilerine sahip olması ökaryot hücre olduğuna karar vermek için kullanılabilir?

Soru 14

Aşağıdaki şekilde gösterilen A ve B metabolik yolları karşılaştırıldığında;

I. Oluşan su miktarı

II. Üretilen ATP miktarı

III. Açığa çıkan ısı miktarı

Hangileri oransal olarak A'da B'den daha fazla oluşur? (A ve B'nin ağırlığı aynıdır.)

Soru 15
Aşağıdakilerden hangisi lipitlerle ilgili değildir?
Soru 16

Embriyonal gelişmeleri için uygun çevre sıcaklığı 20-30 °C olan bir çekirge populasyonunda, sıcaklık ile gen ve enzim kontrolünde olan türe özgü beneklenme arasındaki ilişki araştırılmış ve aşağıdaki veriler elde edilmiştir:

• Türe özgü normal benekli ergin bireylerin yumurtalarından, 15 °C sıcaklıkta ergine kadar gelişen çekirgelerde türe özgü beneklenme gerçekleşmemiştir.

Türe özgü beneklenmenin gerçekleşmediği bu çekirgelerin yumurtaları, 25 °C sıcaklıkta ergine kadar geliştiğinde ise türe özgü normal beneklenme gerçekleşmiştir.

• Türe özgü normal benekli ergin bireylerin yumurtalarından, 35 °C sıcaklıkta ergine kadar gelişen çekirgelerde aşırı beneklenme gerçekleşmiştir.

Bu aşırı benekli çekirgelerin yumurtalarından 25 °C sıcaklıkta ergine kadar gelişen bireylerde de aşırı beneklenme gerçekleşmiştir.

Bu verilere göre, vücudun beneklenmesiyle ilgili,

I. Normalden düşük sıcaklık, beneklenmeyi kontrol eden gende değişmeye (mutasyona) neden olmuştur.

II. Normalden düşük sıcaklıkta, beneklenmeyle ilgili enzim çalışmamıştır.

III. Normalden yüksek sıcaklık, beneklenmeyi kontrol eden gende değişmeye (mutasyona) neden olmuştur.

Yargılarından hangilerine varılabilir?

Soru 17

I. Protein

II. Protein ayracı

III. Protein yıkan enzim

IV. Amino asit

V. Amino asit ayracı “Amino asitler, proteinlerin yapı taşıdır” 

Hipotezini kanıtlamak için düzenlenen bir deneyde, yukarıdakilerden hangilerinin birlikte kullanılması gerekir? (2012 YGS)

Soru 18

 Lipitlerle ilgili;

I. Bir yağda üç yağ asidi aynı ya da farklı olabilir.

II. Fosfolipidler gliserole bağlı iki yağ asidinden oluşur.

III. Nötral yağlar, doğada lipitlerin en çok bulunan şeklidir.

IV. Yağlar, kesin olarak bir polimer olmasalar da küçük moleküllerin dehidrasyon reaksiyonları ile oluşmuş büyük moleküllerdir.

V. Kolesterol hayvan hücre zarının bir bileşenidir ve diğer steroidlerin sentezinde öncül rol oynar.

Yargılardan kaç tanesi doğrudur?

Soru 19

- Biberin çürümemesi için kurutulması

- Etin doğal yapısının haşlanınca bozulması

- Karbonhidratın midede kimyasal sindirime uğramaması

- Köftenin, parça ete göre daha kolay sindirilmesi

Yukarıdaki bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, enzimlerin çalışmasını etkileyen faktörlerden hangisine yer verilmemiştir?

Soru 20

Proteinlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? (2013 LYS)